Mòdul Professional 6 - UF1: ACTIVITAT Acces a Linux
#SMXMP06UF1

Índex

1. Llicència d'ús

2. Introducció

En sistemes Linux si no es configura adequadament el sistema d'arrancada un atacant el pot fer servir per arrancar el sistema en mode monousuari i aconseguir accés total al sistema.

El mode monousuari serveix perquè els administradors puguin realitzar gestions que no es poden fer si hi ha algun procés interferint. Però quan estem en aquest mode el sistema només té un sol usuari, el root, i per tant té el control total del sistema.

Descarregueu aquesta VM de Debian per realitzar la tasca.

2.1. Atac

Actualment la majoria dels sistemes Linux venen amb GRUB o GRUB2 com a gestors d'arrencada. En aquest cas el que s'ha de fer és editar la línia d'arrencada del nucli simplement fent sortir el menú (prement SHIFT durant l'arrencada) i clicant la lletra 'e' per editar: En la línia que especifica el nucli (comença per linux):

linux /boot/vmlinuz-3.2.0-24-generic root=UUID=bc6f8146-1523 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-3.2.0-24-generic

La forma més senzilla és afegir al final d’aquesta línia rw init=/bin/bash que el que farà és invocar un terminal de bash en mode mono-usuari i muntar el sistema de fitxer en mode lectura/escriptura.

Reiniciem el sistema i tindrem accés al disc. Fins aquí podríem robar informació o cercar els hash del /etc/shadow en unes Rainbow Tables, crear usuaris, extreure info, instal·lar backdoors, etc. A partir d’aquí ha de ser trivial crear un nou usuari amb adduser i afegir-lo al grup de sudoers. O, simplement fer un passwd i canviar el password de l’usuari root o qualsevol altre.

Per si no recordeu com afegir un usuari al grup de sudoers farem les següents passes:

 1. Modificar per si les mosques el editor per defecte del sistema per passar-l’ho a nano:

    sudo update-alternatives --config editor
  
 2. Un cop tenim el editor per defecte configurat farem visudo per editar els sudoers per fer-ho executem visudo.
 3. Busquem la línia de root ALL=(ALL:ALL) ALL. Just a sota escribim el vostre /nou usuari/ ALL=(ALL:ALL) ALL.

    pepito ALL=(ALL:ALL) ALL
  
 4. Guardem i sortirm i reiniciem la màquina.

Comproveu que ja tenim un usuari creat amb permisos de SUDO per fer del sistema el que volguem.

2.2. Defensa

GRUB2 ofereix un sistema de protecció bàsic basat en usuari/contrasenya. D'aquesta forma es pot definir un grup d'usuaris i quines entrades poden modificar o executar. Les contrasenyes i els usuaris es defineixen en el fitxer /etc/grub.d/40_custom (es pot afegir en altres llocs):

set superusers="admin"
password admin patata

Tenir la contrasenya en text plà en el fitxer de configuració no és un procediment gaire segur (es podria recuperar o modidicar simplement amb un LiveCD) de manera que també s'ofereix la possibilitat de que la contrasenya estigui xifrada. Per fer-ho s'ofereix la comanda grub-mkpasswd-pbkdf2. El que surti d'aquesta comanda serà la contrasenya que s'ha de definir a l'usuari. D’aquesta manera ens quedarà l’arxiu /etc/grub.d/40_custom de la següent manera:

set superusers="admin"
password_pbkdf2 admin grub.pbkdf2.sha512.10000.FC58373BCA1...

I evidentment s'ha de tornar a carregar GRUB amb la comanda update-grub.

3. Webgrafia

Data: 2022-06-06 dl. 00:00

Autor: Raul Gimenez Herrada

Created: 2023-06-06 dt. 09:47