Neteja de metadades a Linux amb MAT

Ja s’ha explicat per activa i per passiva el perill que representen les metadades.  Fugues de informació involuntàries on podem distribuir junt amb els documents informació referent als usuaris dels nostres sistemes, la topologia de la nostra xarxa, els sistemes operatius i software que utilitzem, els llocs que freqüentem, etc.  Però quanta gent ens explica com evitar aquest problema?

Una bona eina per a fer-ho des de Linux, i que està inclosa a la distribució Tails (especialitzada en anomitzar l’ús informàtic), és MAT (Metadata Anonymisation Toolkit).  Per instal·lar ho podem fer amb un simple apt-get:

apt-get install mat

A partir d’aquí tenim les següents opcions:

Opcions de MAT

Opcions de MAT

Veiem ràpidament que per verificar si un document té metadades podem fer-ho amb la opció -c , però sempre és més divertit directament veure les metadades oi? Doncs utilitzem la opció -d

Metadades d'un arxiu d'exemple amb MAT.

Metadades d’un arxiu d’exemple amb MAT.

Aquí podem veure per exemple, que el nom original de l’arxiu s’ha modificat, la data de creació, l’eina utilitzada per crear el PDF, la descripció, la uuid! i poca cosa més.

Per netejar tota aquesta informació i poder publicar aquest document amb la tranquil·litat de que no conté metadades hem d’utilitzar MAT sense cap opció:

Netejant metadades amb MAT.

Netejant metadades amb MAT.

I verifiquem que el document ja no conté metadades:

Document net de metadades.

Document net de metadades.

A Windows fins i tot és més sencill, tan sols fer botó dret sobre l’arxiu, triar l’opció de sota “Quitar propiedades y información personal”

Propietats de l’arxiu.

S’obrirà una nova finestra on podrem triar quines dades eliminar del document, no cal dir que millor netejar-ho tot!

“Quitar propiedades” de Windows.

Salut!

Anuncis

~ per madyyelf a 5 febrer 2015.