Projecte Raspberry Pi

Porto uns mesos cercant projectes fets amb la Raspberry Pi en un intent de inspiració i ocupar d’alguna manera aquesta petita meravella.

Recordem que anteriorment ja havia fet de ella un DropBox per auditories de seguretat informàtica o per fer un sistema de túnels SSH per evitar proxys i aconseguir privacitat i també l’he utilitzat de forma intensiva com a plataforma on aprendre Python des de qualsevol lloc (feina, casa, etc).

Tanmateix la “caixa dolenta” té un ús molt esporàdic i no té sentit tenir la Raspberry Pi parada acumulant pols, i com a plataforma per programar Python o per construir túnels SSH sempre que porti un Linux es pot utilitzar.  És per això que he estat cercant altres idees de què fer amb ella.

A Internet pots trobar molts projectes, però sincerament pocs m’estan interessant.  La major part son de crear un SAS, un Media Center, una màquina recreativa o coses per l’estil.  No aconsegueixo trobar-hi una utilitat més enllà de la curiositat, tot i que potser aquesta és la seva gràcia.

Finament m’he llençat a afegir-hi una nova utilitat: una Wiki.

He de reconèixer que durant el curs passat, en ensenyar als nanos com funcionava una Wiki per a que fessin allà la memòria d’una pràctica, vaig descobrir el seu potencial: Rapidesa de volcatge de informació i de formatatge.  En un moment pots tenir ben organitzar qualsevol tipus de informació o coneixement.

Així doncs he agafat una Raspbian, hi he instal·lat Apache2, PHP5 i MySQL i he col·locat una mediawiki.  Ara l’estic omplint d’informació referent a projectes personals, coses de casa, les programacions de la feina, manuals i materials dels simuladors, etc.  Dona goig veure com de ràpid creix i la facilitat per organitzar la informació i el pensament.

Com que hi bolcaré coneixements “sensibles” o privats he deicit fer la wiki privada, una petita punyalada en el meu ànim de contribuir socialment, però em permet la llibertat de escriure tot el que necessito recordar sense reparar en les conseqüències de tenir-ho escrit.

Finalment, com que em preocupa el tema de deixar la Rasberry Pi sempre engegada i que arribi a cremar quelcom he instal·lat al servidor web el script PHPSysInfo, un petit conjunt de arxius PHP que permeten configuracions molt afinades i mostres l’estat de l’equip, a saber, RAM, sistemes de fitxers, usuaris actius, processos, temperatura, etc.

Ara queda solucionar el tema de les copies de seguretat, ja que recordem que Raspberry Pi esta dissenyada com a placa de pràctiques i si tenim pensat utilitzar-la de forma “productiva” val molt la pena pensar també en la seguretat i possibles accidents.  Un mètode “senzill” i ràpid és fer una imatge de la targeta SD cada cap de setmana, utilitzant per exemple Win32DiskImager i de tant en tant fer una copia de la mediawiki.

Però com sempre, amb una wiki no n’hi ha prou i estic mirant amb ullets aquesta web on s’explica com crear un super-ordinador HPC per a càlculs amb Raspberry Pi i MPI.  No és qüestió de comprar més Raspberry però pot ser interessant crear un super-ordinador al institut com a pràctica e incloure las Raspberry per enmig.  En tot cas una opció a experimentar!

Anuncis

~ per madyyelf a 11 Octubre 2013.