Examinant ownCloud

Avui començaré a examinar i avaluar aquesta solució de software lliure anomenada ownCloud.  Es tracta ni menys ni menys de un aplicatiu per a disposar del nostra propi sistema de arxius al núvol del estil DropBox, SkyDrive, etc amb dues grans avantatges a priori:

La primera és que al estar el servidor dins de la nostre xarxa, sempre que utilitzem el servei de forma interna ens funcionarà a tota la velocitat que ens proporcioni la LAN.  Així evitem que en el centre de producció els temps d’espera per baixar o pujar arxius al núvol es dilatin.

Per altra banda les dades no surten de la nostra organització, és a dir, no externalitzem el servei.  Això per a molts és un inconvenient (pensar en les copies de seguretat, en les polítiques d’accés, espai en disc, etc) però a priori tot això ja ho hem de fer per a la resta del sistema… Però la gran pregunta és si al externalitzar el servei de arxius al núvol estem contractant un servei que cobreixi bé tots aquests punts.  ¿El servei disposa de copies de seguretat? ¿Davant de un problema greu respondran (plans de contingència, reclamacions, pèrdues de dades, etc)? ¿Hem afegit clàusules adients per complir la LOPD? ¿El servei implementa eines que permetí adaptar-lo a les nostres polítiques (i necessitats) de control d’accés? Si totes les respostes son afirmatives (aquestes i moltes més) ¿quin és el preu d’aquest servei?

En resum, un servei d’aquestes característiques necessitaria un contracte molt complex i robust i per tant car. Per què no construir la solució de forma interna reduint costos i integrant-ho amb la infraestructura ja creada?

Doncs per això tenim ownCloud!

A més de tot això he de reconèixer que aquest tipus de solucions poden ser molt interessant en entorns com un centre educatiu (atenció coordinadors) ja que permet una gestió dels arxius personals tant de professorat com d’alumnat de forma centralitzada aprofitant bé la xarxa interna i a més permet l’accés d’aquests documents des de l’exterior del centre aportant mobilitat.  Per tant un alumnes que esta realitzant un treball durant l’horari de classe el pot recuperar i continuar la tasca des de casa seva sense variar la seva forma de treballar.

Durant els propers dies veurem com s’intal·la i administra aquest tipus de servidor.

Anuncis

~ per madyyelf a 17 Mai 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s