Perills del software pirata

Una conversa recorrent com administrador informàtic i un tema a educar als nanos/usuaris,  sempre apareix el software pirata i la pregunta inherent de perquè no utilitzar-ho.

S’ha d’admetre que culturalment (cultura mediterrània) estem avesats a la pirateria informàtica, qui més que menys te programes pirates i no només en l’àmbit domestic sinó també a empreses, així doncs si tothom l’utilitza i és tan habitual perquè nosaltres no?  Analitzem-ho!

L’única raó per emprar software pirata, òbviament, son els preus excessivament alts que s’han de pagar per llicències del software original i és que pagar, per exemple,  139€ per el Microsoft Office 2010 Home / Estudiant és un cost a tenir en compte.

Tanmateix els contres del seu ús també son raons de pes:

  • Per començar (i motiu que hauria de ser suficient) és il·legal.
  • El segon motiu, també de la vessant legal, és que molt cops el fet que un ordinador tingui software pirata pot implicar la pèrdua de la garantia o manteniment del equip per terceres parts.
  • Una raó tècnica és que els carcks (els programes per des-habilitar les proteccions del software o generar serials) acostumen a portar software maliciós com virus o troians.  Així doncs quan crakejem el programa estem posant en perill tot el sistema informàtic.
  • Finalment un software pirata en la majoria de casos no es pot actualitzar (ja que l’actualització re-activa les proteccions del software) i això implica que amb el tems existirà molta informació sobre els problemes de seguretat d’aquesta versió del programa i apareixeran eines que automatitzaran el procés de aprofitar aquests bugs per a entrar al sistema.  De nou estem arriscant tot el sistema informàtic al utilitzar software pirata.

L’exposició del nostre sistema informàtic a causa del software pirata pot esdevenir fàcilment en que les nostres estacions es converteixin en zombis (plataformes des de on un hacker/virus pot llençar atacs a altres llocs), en filtració de informació (per exemple informació confidencial de l’alumnat, els passwords tant locals com de serveis de Internet, etc) per esmentar dos exemples ràpids.

També hem de ser conscients de que al ritme que creix la tecnologia els atacs a llocs descuidats seran cada cop més durs i més habituals, per la qual cosa ens toca començar a prendre consciencia de que la seguretat dels nostres sistemes és un valor necessari a l’empresa i això passa inexorablement per eliminar el software pirata.

Per acabar de argumentar la postura aquí teniu un post del Col·legi d’Enginyers en Informàtica de Catalunya on indiquen que al 2007 la indemnització mitjana per ús de software pirata rondava els 53.000€… si és que tan econòmic no surt!

Així doncs tenim fortes raons tant legals com tècniques per no emprar software pirata.  Quines alternatives ens queden? Doncs bàsicament o el software lliure o prioritzar les despeses i comprar llicències originals del software privatiu que volem utilitzar.

Anuncis

~ per madyyelf a 24 Novembre 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s